28 Haziran 2015 Pazar

Kösem Sultan ile Turan Sultan'ın Rekabetini İzleyeceğiz!

Kösem Sultan ile Turan Sultan'ın Rekabetini İzleyeceksiniz !

Turan Sultan; Ukrayna asıllıydı ve doğduğu zamanki Rus Ortodoks ismi Nadya idi. 12 yaşlarında iken Kırım Tatarları'nın eline esir düştü ve İstanbul'a getirilerek saraya verildi.
1648 yılında 4 yaşındaki oğlu IV. Mehmet, tahta geçince Valide Sultan oldu. Ancak kayınvalidesi eski Valide Sultan Kösem Sultan halen hayattaydı ve devlet işleri ile yakından ilgiliydi. Turhan Sultan'la Kösem Sultan arasında kıyasıya bir rekabet başladı. Bu rekabet 3 yıl sürdü ve Kösem Sultan'ın bir gece dairesinin basılarak boğdurulmasıyla son buldu.. Turhan Sultan, toplam 34 yıl Valide Sultanlık yaparak Osmanlı tarihinin en uzun süreli Valide Sultan'ı oldu. Bu dönemde Köprülü ailesinden sadrazamlar iş başına geldi ve Valide Sultanların devlet siyasetindeki etkileri azaldı.
Kösem Sultan'ın yanı sıra hikayenin içinde bulunan diğer karakterler onun oğulları 4. Murat ve Deli İbrahim'dir. Bu karakterlerden de size bahsedecek olursak;
4. Murat: Tahta çıktığında 11 yaşında imiş. İlk yıllarda ister istemez annesinin güdümünde bir yönetim sürdürdü. Kardeşi İbrahim’i taht kavgasına mahal vermemek için öldürmek istediyse de, Kösem Sultan buna engel olmayı başardı. Ancak o da tıpkı babası gibi genç yaşta ölmüş.
Deli’ İbrahim: 'Deli' İbrahim lakabından da anlayacağınız gibi zor bir insanmış. Dengesiz davranışları yüzünden ona bu lakap takılmış. ‘Deli’ İbrahim’in çocuğu olmayınca Kösem Sultan olaya müdahale etmiş ve ‘Cinci Hoca’ olarak bilinen Karabaşzade Hüseyin Efendi’yi getirtmiş. Şehzade 4. Mehmet’in doğumuyla hanedanın devamı sağlanabilmiş. 1. İbrahim’den sonra tahta 6 yaşındaki 4. Mehmet geçmiş.
Sizlerde makalenin seyirinden anlayacağınız üzere ''Kösem Sultan''dizisinde bu rekabete şahit olacaksınız.
Kösem Sultan için ortaya atılan bazı rivayetler ise onun çok acımasız bir kadın olduğu yönünde. Bakalım Kösem Sultan karakteri ekranlara nasıl yansıyacak. ''Kösem Sultan'' dizisini heyecanla bekliyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2015 KÖSEM SULTAN DİZİSİ İZLE, 1.BÖLÜM İZLE